Vrijwilligers

SamenDoorSamen is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. We bieden uiteenlopende functies. Ligt jouw kracht in één-op-één begeleiding? Dan kun je aan de slag als maatje. Kom je juist beter tot je recht voor een groep? Dan kun je je inzetten als docent of coach.

  • Maatje

  • Taalcoach

  • Studie-jobcoach

  • Rolmodel

Maatje

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwillige maatjes. Als maatje spreek je één keer per week af met een statushouder. Tijdens deze ontmoeting staat integratie centraal en help je jouw maatje om zich thuis te voelen in Rotterdam. Enerzijds geef je begeleiding op formeel gebied; zoals het helpen met de Nederlandse taal of met de administratie. Anderzijds besteed je ook voldoende aandacht aan het sociale aspect, door met jouw maatje deel te nemen aan sociale en culturele activiteiten.

Op het moment dat jij je aanmeldt als maatje, willen wij jou eerst graag beter leren kennen in een intakegesprek bij ons op kantoor. Hierin vertellen we meer over SamenDoorSamen en horen we graag meer over jou. Vervolgens gaan wij op zoek naar een goede match voor jou. We letten hierbij op interesses, leeftijd en de wijk waarin je woont.

Als de match gemaakt is, gaan wij met je mee naar het eerste huisbezoek bij jouw maatje. Dit eerste bezoek draait om kennismaking, het stellen van doelen en het maken van afspraken. In de weken erna zal je één-op-één met elkaar afspreken. Natuurlijk kun je ten alle tijden om advies vragen aan je vaste contactpersoon bij SamenDoorSamen.
Een maatjestraject duurt minimaal een half jaar en maximaal een jaar.

Taalcoach

Het goed beheersen van de Nederlandse taal is noodzakelijk voor statushouders om te kunnen inburgeren. De deelnemers aan ons programma hebben les op een taalschool, maar vaak is dat niet genoeg. Ze willen daarom graag iemand ontmoeten met wie zij de Nederlandse taal kunnen oefenen. Lijkt het jou leuk om hierbij te helpen? Als taalcoach spreek je wekelijks af met de deelnemers en ga je aan de slag met taaloefeningen en huiswerk en besteed je met name veel aandacht aan spreekvaardigheid. Deze taalcoachingstrajecten duren maximaal drie maanden.

Studie- of jobcoach

Wij zoeken wij vrijwilligers die als studie- of jobcoach onze deelnemers willen ondersteunen richting studie of werk. Dit houdt in dat je een statushouder kennis laat maken met jouw werkveld en begeleidt bij het vinden van werk of studie. Voor dit onderdeel is het hebben van een netwerk van groot belang. Onze deelnemers hebben soms een steuntje in de rug nodig om daadwerkelijk die stap richting een werkgever of een opleiding te maken. Heb jij kennis van een bepaald vakgebied en vind je het leuk om dit aan de statushouders die graag willen werken in dit vakgebied over te brengen?

Lees meer