Ik ben op zoek naar vrijwilligerswerk

Voor SamenDoorSamen zijn we altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die aan de slag willen als taalcoach of maatje. Ook zoeken wij Rotterdammers die graag hun professionele netwerk en kennis inzetten om statushouders te helpen aan werkervaring of betaald werk. Maatwerk is voor ons erg belangrijk, zowel voor onze deelnemers als voor vrijwilligers. Dit betekent dat we er goed op letten of het vrijwilligerswerk bij jou past. Wij zorgen voor een goede voorbereiding en begeleiding gedurende de periode dat je je voor ons inzet. Benieuwd naar onze vacatures? Klik op onderstaande knop en ontdek welke functies we te bieden hebben. 

“Maatje zijn betekent wederzijdse groei”

- Marlyn

Binnen het programma SamenDoorSamen kunnen statushouders deelnemen aan een traject waarbij zij minimaal 3 en maximaal 12 maanden intensief begeleid worden. Met elke deelnemer voeren wij na aanmelding een intakegesprek, waarbij wij samen bepalen welke persoonlijke route het meest geschikt is om zijn of haar doelen te bereiken. In principe zijn er twee mogelijke trajecten, waarbinnen voor elke deelnemer wordt bekeken welke workshops, cursussen en activiteiten voor hem of haar het meest van toepassing zijn. De trajecten:

 1. Samen actief in Rotterdam
  Voor de deelnemers aan dit traject geldt dat zij de basis nog niet op orde hebben. Dit houdt in dat zij een laag Nederlands taalniveau hebben, zij de Nederlandse systemen nog niet (voldoende) kennen en/of dat zij een beperkt sociaal netwerk hebben.
  In dit traject koppelen we de statushouder aan een maatje die elke week met hem of haar afspreekt. Het maatje helpt bijvoorbeeld met het oefenen van de Nederlandse taal, met administratie en het leren kennen van de stad.
  Daarnaast kunnen deelnemers zich binnen dit traject ook inschrijven voor verschillende cursussen, workshops en activiteiten zoals Nederlandse taalles, computerles of een schrijfcursus.
 2. Samen aan de slag in Rotterdam
  Statushouders kunnen deelnemen aan dit traject als de basis op orde is en als ze op zoek zijn naar werk of studie. Hun Nederlands taalniveau is voldoende om mee te kunnen doen in de maatschappij. Waar zij nog hulp bij kunnen gebruiken is het verkrijgen van specifieke vaardigheden en begeleiding bij het vinden van werk of de studie die zij willen volgen.
  Wij maken met deze deelnemers een toekomstplan, waarna ze mee kunnen doen aan verschillende workshops op het gebied van werk, zoals bijvoorbeeld een workshop cv maken en solliciteren. Daarna worden zij gekoppeld aan een coach die de statushouder zal begeleiden.

Binnen deze trajecten bieden we verschillende vrijwilligersfuncties:

Maatje

Voor het traject ‘Samen actief in Rotterdam’ zijn wij op zoek naar vrijwillige maatjes. Als maatje spreek je één keer per week af met een statushouder. Tijdens deze ontmoeting staat integratie centraal en help je jouw maatje om zich thuis te voelen in Rotterdam. Enerzijds geef je begeleiding op formeel gebied; zoals het helpen met de Nederlandse taal of met de administratie. Anderzijds besteed je ook voldoende aandacht aan het sociale aspect, door met jouw maatje deel te nemen aan sociale en culturele activiteiten.

Op het moment dat jij je aanmeldt als maatje, willen wij jou eerst graag beter leren kennen. Dat doen wij door middel van een intakegesprek bij ons op kantoor, waarbij wij over SamenDoorSamen vertellen en we graag meer over jou horen. Vervolgens gaan wij op zoek naar een goede match voor jou. We letten hierbij op interesses, leeftijd en de wijk waarin je woont.

Als de match gemaakt is, gaan wij met je mee naar het eerste huisbezoek bij jouw maatje. Dit eerste bezoek draait om kennismaking, het stellen van doelen en het maken van afspraken. In de weken erna zal je één-op-één met elkaar afspreken. Natuurlijk kun je ten alle tijden om advies vragen aan je vaste contactpersoon bij SamenDoorSamen.
Een maatjestraject duurt minimaal een half jaar en maximaal een jaar.

Taalcoach

Het goed beheersen van de Nederlandse taal is noodzakelijk voor statushouders om te kunnen inburgeren. De deelnemers aan ons programma hebben les op een taalschool, maar vaak is dat niet genoeg. Ze willen daarom graag iemand ontmoeten met wie zij de Nederlandse taal kunnen oefenen. Lijkt het jou leuk om hierbij te helpen? Als taalcoach spreek je wekelijks af met de deelnemers en ga je aan de slag met taaloefeningen, huiswerk en besteed je vooral veel aandacht aan spreekvaardigheid. Deze taalcoachingstrajecten duren maximaal drie maanden. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Studie- of jobcoach

Voor het traject ‘Samen aan de slag in Rotterdam’ zoeken wij vrijwilligers die als studie- of jobcoach onze deelnemers willen ondersteunen. Dit houdt in dat je een statushouder kennis laat maken met jouw werkveld en begeleidt bij het vinden van werk of studie.

Voor dit onderdeel is het hebben van een netwerk van groot belang. Onze deelnemers hebben soms een steuntje in de rug nodig om daadwerkelijk die stap richting een werkgever of een opleiding te maken. Heb jij kennis van een bepaald vakgebied en vind je het leuk om dit aan de statushouders die graag willen werken in dit vakgebied over te brengen? Neem dan contact met ons op.

Maatje worden?